DanasGPZ danas

Danas, gotovo sedamdeset godina kasnije i dalje imamo isti zadatak – jasnom vizijom i profesionalnom izvedbom pružiti vrhunsku kvalitetu usluge projektne djelatnosti. Svoj uspjeh dugujemo brojnim inženjerima, arhitektima, projektantima, tehničarima i svim ostalim djelatnicima Građevno projektnog zavoda. Oni su ti koji su kroz godine stvarali GPZ. U naše ime osvajali su brojne nagrade i priznanja dodijeljena na temelju rezultata postignutih kroz ulaganja u razvoj i inovacije te kroz uspješna arhitektonska rješenja.

Naš cilj je nastaviti svakodnevno graditi tradiciju i uspješnu zajedničku budućnost Građevno projektnog zavoda kroz nove projekte.

PovijestPovijest

Temelji naše povijesti sežu unatrag gotovo sedam desetljeća. Kroz taj vremenski period nastalo je na desetke tisuća većih i manjih projekata na kojima smo izgradili dugu tradiciju i kvalitetu usluge koju pružamo.

Građevno projektni zavod službeno je osnovan 18.6.1947. godine i to prvenstveno iz potrebe. Drugi svjetski rat je završio, a veliki dio tadašnje države, pa tako i našeg kraja, bio je devastiran. Za novi početak bila je potrebna intenzivna izgradnja i obnova ratom oštećenih ili uništenih industrijskih i drugih objekata. Zadatak s kojim smo se tada suočili, pokazao se od vitalnog značaja za razvoj i oplemenjivanje šireg i užeg područja grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Istre.

Nagrade i priznanja

Zaposlenicima GPZ-a dodijeljene su slijedeće nagrade i priznanja:

  • Republička nagrada za arhitekturu „Viktor Kovačić“ za poslovnu zgradu GPZ-a u Rijeci
  • Nagrada „Vladimir Nazor“ za robnu kuću „Varteks“ u Rijeci
  • Savezna i republička nagrada za arhitekturu „Borba“, nagrada „Nikola Tesla“ i „Vladimir Nazor“ za gradski stadion u Splitu za kojeg je GPZ izradio idejni projekt

ic_gpz_timelineVremenska crta

Na našoj vremenskoj crti možete vidjeti neke od ključnih trenutaka i bitnih projekata u našoj povijesti.

Osnivanje

18. 6. 1947.

Odlukom rješenja Gradskog narodnog odbora Rijeka osnovan je Građevno projektni zavod, kao samostalna projektna organizacija.

Zgrada i štamparija Novog lista u Rijeci

1955.

gpz_novilist

Hotel Bonavia

1959.

Adaptacija i dogradnja hotela Bonavia u Rijeci.

gpz_bonavia

Ljetna pozornica u Opatiji

1959.

gpz_ljetnapozornica

Zgrada Zavoda za zaštitu zdravlja, Rijeka

1964.

gpz_zavodzdravstvo

Hotelski kompleks Uvala Scott u Kraljevici

1966.

Projekt je nagrađen republičkom nagradom za arhitekturu „Borba“ i nagradom Grada Rijeke.

gpz_uvalascott

Izgradnja vlastitog poslovnog prostora

1.7.1968.

U težnji da se poslovni prostor GPZ-a prilagodi isključivo razvoju i potrebnim radnim uvjetima, odlučeno je da se pristupi izgradnji vlastitog poslovnog prostora.

gpz_procelje

Hotelski kompleks Haludovo

1969.

Hotelski kompleks „Haludovo“, Malinska – urbanističko rješenje, hotel A. kategorije, hotel B. kategorije, naselje vila I, naselje vila II, Ribarsko naselje, sportska lučica, uređenje plaže, recepcija, bazen nadzor, itd.

gpz_haludovo

Useljenje u novoizgrađeni vlastiti poslovni objekt

1.9.1970.

Useljenje u novoizgrađeni vlastiti poslovni objekt na adresi Đure Šporera 8 u Starom gradu, gdje se i danas nalazimo. Republička nagrada za arhitekturu „Viktor Kovačić“ za poslovnu zgradu „GPZ-a“ u Rijeci.